Info

Jyväskylän Kesä

Jyväskylän Kesä on pohjoismaiden vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty kaupunkifestivaali. Vuonna 1955 keksitty tapahtuma nousi pian perustamisensa jälkeen koko Euroopan merkittävimpien kesätapahtumien joukkoon. Jyväskylässä ovat käyneet maailman johtavat säveltäjät, arkkitehdit, muusikot, elokuvantekijät, filosofit, tutkijat, tanssijat ja teatterintekijät. Festivaalin ydin on ollut perustamisesta saakka korkeatasoisissa taidesisällöissä, uusien teosten ja tekijöiden esiintuomisessa, yhteiskunnallisissa teemoissa ja yleisöjä osallistavassa järjestämisfilosofiassa.

Vuoden 2023 festivaali on päättynyt. Seuraavaa Jyväskylän Kesää vietetään 3.–9.7.2024.

Lippuja myyvät

Jyväskylän Kesän lippumyymälä

 • Tämä sivusto verkossa myy lippuja kaikkiin esityksiin joka päivä, ympäri vuorokauden. Jyväskylän Kesän verkkokaupassa käyvät yleisimmät Paytrailin maksutavat sekä Smartum Saldo ja Epassi.
 • Festivaaliviikon lippumyymälä 5.–11.7. Seminaarinkatu 15 (Jyväskylän yliopiston kirjaston edustalla). Joka päivä klo 12–18. Maksuvälineinä käyvät korttimaksu sekä SmartumPay ja Epassi.

Tiedustelut:
liput@jyvaskylankesa.fi
puh. 050 464 6025 (ma-pe klo 10–14)

 

 

 

Puistojuhlien liput ovat Jyväskylän Kesän verkkokaupan lisäksi myynnissä myös Lippupisteen myyntikanavissa ja R-kioskeissa kautta maan.

Lippupisteen lipunmyynnin puhelinpalvelu 0600 900 900

(2€/alk. min+mpm/pvm) ma–la klo 9–21, su klo 10–18

Useimmat arvosetelit käyvät maksuvälineenä Lippupisteen myyntipisteissä. Arvoseteliä ei voi käyttää Lippupisteen verkkokaupassa. R-kioskeilla voit maksaa seuraavilla arvoseteleillä: Edenred-kortti, Smartum Saldo Mobiili ja Epassi.

Ovilipunmyynti

Jyväskylän Kesän tapahtumapaikoilla myydään lippuja alkaviin esityksiin tuntia ennen esitysten alkua. Ovilipunmyynnissä käyvät korttimaksu sekä SmartumPay ja Epassi.

Lippuvaihtoehdot

 • peruslippu
 • eläkeläislippu
 • opiskelija/työtön/siviilipalv.hlö/varushlö/alle 18-vuotias

Avustaja pääsee veloituksetta esityksiin yhdessä avustettavansa kanssa.

OP Keski-Suomen omistaja-asiakkaille tarjotaan alennuksia Puistojuhlien lipuista. Tarjouslippujen ostaminen tapahtuu OP Keski-Suomen suoran asiakasviestinnän ohjeistusten mukaisesti.

 

Verkkosivuilla ilmoitetut hinnat sisältävät Lippupiste Oy:n tai Liveto Group Oy:n palvelumaksun (1,50–4,50 € / lippu). Alennuksia ei voi yhdistää. Pääsylippuja ei lunasteta takaisin. Muutokset esitteen tietoihin ovat mahdollisia. Mikäli tilaisuus joudutaan perumaan, ostetuista lipuista hyvitetään lipun hinta (ei palvelu- tai toimitusmaksuja).

Majoitu

Jyväskylän Kesän kävijät majoittuvat Hotelli Versossa etuhintaan festivaaliviikon aikana. Verso on moderni urbaanihotelli vahvoilla perinteillä ja ensiluokkalaisella osaamisella. Kaupungin ytimessä sijaitseva hotelli on ainutlaatuinen yhdistelmä kaupungin sykettä ja inhimillisiä kohtaamisia – persoonallisuutta ja paikallisuutta.

Hotelli Verson etuhinnat Jyväskylän Kesän asiakkaille:

 • Standard-huone yhdelle 116 €/yö
 • Standard-huone kahdelle 131 €/yö
 • Superior-huone yhdelle 136 €/yö
 • Superior-huone kahdelle 151 €/yö

Etuhinnat ovat voimassa 5.–12.7.2023 välisenä aikana. Huonehinnat sisältävät asiakassaunan sekä runsaan suomalaisen aamiaisen. Hotellin sisäänkirjautuminen alkaa klo 15, ja huoneiden luovutus on lähtöpäivänä klo 12.

Varausohjeet:

Varaukset voit tehdä suoraan Hotelli Verson nettisivuilta. Kampanjakoodi: JKLKESÄ. Voit myös tehdä varauksen suoraan Hotelli Verson vastaanotosta: info@hotelliverso.fi tai 014 333 999. Huonevarasta tehdessäsi, mainitsethan tunnuksen JKLKESÄ. Yksittäiset huonevaraukset on mahdollista perua veloituksetta saapumispäivänä klo 12 mennessä.

Väliaikatarjoilut Belvederestä

Tarjoilut Jyväskylän yliopiston päärakennuksen konserteissa hoitaa Semman kahvila Belvedere. Tarjolla on monipuolisia kahvilatuotteita ja virvokkeita. Belvederessä on myös anniskeluoikeudet.

Arvot

Jyväskylän Kesän arvoja ovat yhdenvertaisuus, vastuullisuus ja laadukas sisältö. Nämä arvot ohjaavat festivaalin kaikkea toimintaa.

Yhdenvertaisuus

Tavoitteenamme on, että Jyväskylän Kesä on avoin kohtaamisten paikka tasavertaisesti kaikille. Haluamme, että jokainen kävijä, esiintyjä ja työntekijä voi osallistua Jyväskylän Kesän tapahtumiin turvallisesti ja tasavertaisesti omana itsenään, erilaisine lähtökohtineen ja ominaisuuksineen.

Tiedostamme, että työtä näitä tavoitteita kohti on tehtävä jatkuvasti. Turvallisempi festivaali ja paremman toimintakulttuurin kehittäminen ovat prosesseja, jotka vaativat pitkäjänteistä, aktiivista työtä.

 

Lupaamme:

 • Otamme vakavasti häirinnän, syrjinnän ja epäasiallisen käytöksen. Puutumme ongelmatilanteisiin.
 • Olemme valmiita keskustelemaan festivaalin arvoista ja toimintatavoista Jyväskylän Kesän sidosryhmien kanssa.
 • Otamme vastaan palautetta toiminnastamme. Suhtaudumme palautteeseen mahdollisuutena kehittää festivaalin käytänteitä. Voit antaa palautetta myös anonyymisti.
 • Käytämme viestinnässämme ymmärrettävää kieltä. Verkkosivuillamme tiedot ovat saatavilla myös englanniksi.
 • Kehitämme tapahtumapaikkojen saavutettavuustietojen listausta kattavammaksi. Päivitämme saavutettavuustiedot vuosittain.

 

Vuonna 2023 olemme edistäneet yhdenvertaisuuden toteutumista esimerkiksi seuraavin keinoin:

 • Henkilöstömme on kouluttautunut turvalliseen tilaan ja häirintään liittyen. Festivaalin työryhmä on sitoutunut tarkastelemaan ja kehittämään Jyväskylän Kesän toimintamalleja.
 • Festivaaliviikon tapahtumista on laadittu riskiarvio turvallisen tilan ja koskemattomuuden näkökulmasta.
 • Olemme verkostoituneet keskustelemaan käytännöistä myös muiden tapahtuma-alan toimijoiden kanssa.
 • Kaikki festivaalin aikana työskentelevä henkilökuntamme tutustuu Jyväskylän Kesän yhdenvertaisuuskäytäntöihin. Tapahtumissamme työskentelevä henkilökunta tietää, kuinka häirintätilanteissa toimitaan.

 

Yhdenvertaisuus festivaalin aikana

 • Festivaaliviikon ajan on käytössä yhteydenottolomake, jolla kuka tahansa voi ilmoittaa kokemastaan tai todistamastaan häirinnästä tai epäasiallisesta kohtelusta Jyväskylän Kesän tapahtumissa. Voit täyttää lomakkeen anonyymisti tai halutessasi pyytää Jyväskylän Kesän tuotantotiimistä määrättyä vastuuhenkilöä olemaan yhteydessä sinuun puhelimitse tai sähköpostilla, valintasi mukaan.

Pääset yhteydenottolomakkeeseen tästä.

 • Puistojuhlien ajan festivaalialueella päivystää häirintäyhteyshenkilö jonka puoleen voi kääntyä, mikäli kokee tulleensa Jyväskylän Kesän tapahtumissa häirityksi. Häirintäyhteyshenkilö ei ole viranomainen ja rikosta epäiltäessä on aina otettava yhteys poliisiin.
 • Keskustelut häirintäyhteyshenkilöiden kanssa ovat luottamuksellisia, eikä mihinkään toimiin ryhdytä ilman henkilön suostumusta.
 • Puistojuhlien wc:t eivät ole sukupuolitettuja.

 

Kannustamme tutustumaan ennen festivaalia YK-liiton turvallisen tilan periaatteisiin. Turvallisen tilan periaatteet ovat hyvä työkalu siihen, miten voimme jokainen omalla toiminnallamme vaikuttaa tapahtumien ilmapiiriin ja turvallisuuteen. Tutustu turvallisen tilan periaatteisiin täällä.

 

Ympäristö

Jyväskylän Kesä on sitoutunut kehittämään kestävämpiä toimintatapoja, huomioimaan ympäristön sekä toimintamme ympäristövaikutukset. Tavoittelemme festivaalin aiheuttaman ympäristökuorman vähentämistä esimerkiksi seuraavin tavoin:

 • Jyväskylän Kesällä on ympäristösuunnitelma, joka päivitetään vuosittain. Ympäristösuunnitelma ohjaa valintojamme ympäristöasioissa.
 • Valitsemme kumppaneiksemme paikallisia ja arvomme jakavia toimijoita aina, kun se on mahdollista.
 • Hyödynnämme olemassa olevia esityspaikkoja tilapäisten esityspaikkojen rakentamisen sijasta.
 • Vältämme kertakäyttöisten materiaalien käyttöä, ja panostamme kierrättämiseen ja materiaalien uusiokäyttöön.
 • Kaikki takahuonetarjoilumme ovat kasvisruokaa. Edellytämme, että henkilökunnan ja artistien lounasravintoloissa on tarjolla myös kasvisvaihtoehto.
 • Olemme mukana festivaalitoimijoiden Siirtymä kohti hiilineutraalia toimintaa -vertaisverkostossa, jossa tavoittelemme festivaalien hiilineutraaliutta.
 • Teemme tiivistä yhteistyötä Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.WISDOMin kanssa. Ohjelmistossamme käsitellään ajankohtaisia ympäristöaiheita akateemiseen, tutkittuun tietoon perustuen. Festivaali on mahdollisuus tuoda näitä aiheita näkyviksi ja yhteiskunnalliseen keskusteluun myös akateemisen maailman ulkopuolella.

 

Otamme vastaan palautetta ja kehitysehdotuksia vastuullisuuteen, yhdenvertaisuuteen ja muihin teemoihin liittyen. Voit lähettää palautetta sähköpostilla osoitteeseen kesa@jyvaskylankesa.fi. Avaamme tälle sivulle myös palautelomakkeen, jonka kautta voit jättää palautetta tai raportoida epäkohdasta halutessasi myös anonyymisti.

Kartta

Tapahtuma­paikkojen esteettömyys ja saavutet­tavuus

Jyväskylän Kesän tapahtumia järjestetään useissa tapahtumapaikoissa ympäri Jyväskylää. Alla ilmoitetut saavutettavuustiedot perustuvat tapahtumapaikkojen omiin ilmoituksiin ja siksi niiden tarkkuus vaihtelee. Avustaja pääsee veloituksetta esityksiin yhdessä avustettavansa kanssa. Jos sinulla on kysyttävää saavutettavuudesta, pyydämme sinua olemaan yhteydessä sähköpostitse kesa@jyvaskylankesa.fi. Autamme mielellämme.

 

Freetime

 • Tiloihin on pääsy pyörätuolilla. Tila on kahdessa kerroksessa, tiloissa on hissi.
 • Narikan läheisyydessä on inva-wc.

 

Galleria Becker

 • Tiloihin pääsee ramppia pitkin ulkoa.

 

Hotelli Alba

 • Hotelli Alba on esteetön tila terassi mukaan lukien.

 

Huoneteatteri

 • Tiloihin pääsee pyörätuolilla, wc:ssä käynti on hankalaa.
 • Ilmoitathan pyörätuolilla saapumisesta etukäteen joko puhelimitse 014217945 tai sähköpostilla huoneteatteri@huoneteatteri.fi

 

Jyväskylän taidemuseo

 • Jyväskylän taidemuseo on liikkumisesteetön. Kaikkiin kerroksiin pääsee hissillä. Liikkumisesteisten WC-tilat sijaitsevat ensimmäisessä kerroksessa. Pyörätuoli on lainattavissa museokäynnin ajaksi.
 • Lastenhoitohuone on alakerroksen naistenhuoneessa ja miestenhuoneessa. Lastenrattaat ovat lainattavissa museokäynnin ajaksi.
 • Opas -ja avustajakoirat ovat tervetulleita museoon. Taidemuseon oppaat ja salivalvojat on koulutettu avustamaan näkövammaisia kävijöitä. Vaatesäilytyksestä saa lainaksi apuvälineitä, kuten taskulampun ja suurennuslasin.

 

Jyväskylän yliopiston Liikunta-rakennus

 • Pääovet kohtalaisen raskaat, kynnys 50mm. Oikeanpuoleinen ovi sähköisesti painikkeesta avattava.
 • Pääovesta käytävää eteenpäin 25 metriä, hissi oikealla. Hissikori 1400 x 950 mm.
 • Kellarikerros, hissin ovea vastapäätä. Liikkumisesteetön WC 3. kerros, hissistä vasemmalle 13 metriä, vasemmalla miesten WC:n yhteydessä, matkalla oleva lasiovi avautuu käytävän oikenpuoleisella seinällä olevasta painikkeesta.

 

Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasali

 • Juhlasaliin on pääsy hissillä sekä yleisön puolelle että esiintymiskorokkeelle. Nousevan katsomon porrastuksen vuoksi esteetön pääsy on vain aivan eteen, missä liikkumatila on niukka.
 • Hissi saliin on pääsisäänkäynnistä etuoikealla noin 35 metriä, Ilokiven puoleisen sisäänkäynnin lähellä. Hissin ovi on kapeahko, vapaa leveys 860 mm, syvyys 1500 mm.
 • Varsinkin suurikokoisella sähköpyörätuolilla on suositeltavaa mennä hissiin peruuttamalla, koska ovi saliin on hissin vasemmalla puolella. Hissin valinnoissa 2. kerros vie juhlasaliin, 3. kerros esiintymiskorokkeelle. Vahtimestarit opastavat siirtymisessä.
 • Inva-wc sijaitsee 1. kerroksessa, pääovista etuoikealle noin 30 metriä naulakoiden taakse.

 

Keski-Suomen museo

 • Keski-Suomen museossa pääset liikkumaan esteettömästi hissillä kaikkiin kerroksiin. Liikkumisesteisten WC-tilat sijaitsevat ensimmäisessä kerroksessa. Museolta on lainattavissa myös pyörätuoli käynnin ajaksi.
 • Lastenhoitohuone on alakerroksen naistenhuoneessa. Lastenvaunujen kanssa liikuttaessa bussipysäkeistä esteettömin kulku on Hannikaisenkadulla sijaitsevalta pysäkiltä Museo 2 (etäisyys museon sisäänkäyntiin Alvar Aallon kadulla 170 m).
 • Opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita museoon.

Konginkankaan Kylätalo

 • Tiloihin pääsee pyörätuolilla.
 • Kuulo- ja näkörajoitteisille on varattu lavan edestä tilaa.
 • Opaskoirat tervetulleita.
 • Lisätietoja voi tiedustella finne@mail.com

 

Kulttuuritalo Villa Rana ja Villa Ranan puutarha

 • Ovien edessä on yksi merkitty invapaikka autolle. Inva-wc löytyy rakennuksen molemmista päädyistä.
 • Esteetön sisäänkäynti ylä- ja alasaliin niille, jotka tarvitsevat porrashissiä, on kaupungin puoleisessa päädyssä.  Porrashissin lavakoko on 800x1000mm.
 • Kun tarvitset esteetöntä sisäänkäyntiä ja ovi ei ole auki, soita ovikelloa. Suosittelemme ilmoittamista tapahtumanjärjestäjälle etukäteen, mikäli tarvitset esteetöntä sisäänkäyntiä. Pääoven sisäänkäynti ei ole esteetön.

 

Lounaispuisto

 • Lounaispuisto sijaitsee mäessä ja valitettavasti puistossa liikkuminen ei ole kokonaan esteetöntä.
 • Avustaja pääsee veloituksetta Puistojuhliin yhdessä avustettavansa kanssa.
 • Alueella on esteetön wc.
 • Lounaispuistossa ei ole induktiosilmukkaa.

 

Mäki-Matin perhepuisto

 • Perhepuiston katsomo on esteetön. Ilmoitathan pyörätuolipaikasta ennakkoon numeroon 044 321 7510.
 • Terassialueella pystyy liikkumaan pyörätuolilla, mutta kahvila ja wc eivät ole esteettömiä.

 

Mämminiemi

 • Ei ole esteetön

 

Ruusupuisto

 • Jyväskylän yliopiston esteettömyysyhdyshenkilö on Tuula Maijanen, tuula.maijanen@jyu.fi
  Rakennuksen vasemmalla sivustalla on 3 Invaparkkipaikkaa noin 45 metrin päässä sisäänkäynnistä.
 • Pääsisäänkäynnin ovet ovat melko raskaat. Vasen ovi on moottoroitu ja kynnys 30mm. Tuulikaapissa on kaksi moottoroitua ovea.
 • Vasemmalla on leveät pariovet, joiden kautta pääsee hisseille.
 • Rakennuksessa on kaksi 13 henkilön hissiä sisäänkäynnistä vasemmalla, ravintolan puolella.

 

Suomen käsityön museo

 • Vammaiskortin haltijan kanssa saapuvat henkilökohtaiset avustajat pääsevät museoon ilmaiseksi. Museossa on lisäksi lainattavissa rollaattori ja pyörätuoli. Myös opas- tai avustajakoirat ovat tervetulleita museoon.
 • Museon katutasossa on katseltavissa viittomakielellä museon esittely sekä opastus perusnäyttelystä Käsityössä elämän tuntu. Näyttelytiloissa ei ole käsijohtimia, joten näkövammaisten ei tämän vuoksi suositella tutustuvan näyttelyihin ilman avustajaa.

 

Toivolan vanha piha ja Käsityöläismuseo

 • Toivolan vanha piha on sorapiha sekä porrastettu.
 • Kahvilassa on inva-wc.

 

Vanha Pappila

 • Liikkuminen tiloissa on esteetöntä.
 • Tiloihin on ramppi sekä inva-wc.

 

Villa Rana

 • Rakennus ei ole kokonaan esteetön
 • Toiseen kerrokseen ja ala-saliin on pyörätuolihissi keskustan puoleisesta ovesta.
 • Ilmoitathan etukäteen jos tarvitsen pyörätuolihissiä sähköpostiin info@villarana.fi