12.7.2023

Jyväskylän Kesä keräsi 33 000 kävijää – lipunmyynti ennätysvilkasta!

Tiistaina päättynyt Jyväskylän Kesä -festivaali kokosi festivaaliviikon tapahtumien ääreen yhteensä 33 000 kävijää. Tänä vuonna 68. kertaa yhtäjaksoisesti järjestetty festivaali teki lipunmyyntiennätyksensä. Puistofestivaali Puistojuhlat keräsi ennätysyleisön.

Festivaaliviikon teema oli toivo. Teema läpileikkasi koko festivaaliohjelmaa – sekä taideohjelmistoa että yhteiskunnallisia aiheita käsitellyttä puheohjelmaa. Ajankohtaisia aiheita, kuten koulujärjestelmää, uskontoa ja yhteiskunnan ääriliikkeitä käsiteltiin sekä puheohjelmassa asiantuntijoiden voimin että festivaalin taiteellisissa sisällöissä. Festivaalijohtaja Kyösti Ylikulju pitää kokonaisuutta onnistuneena:

– Ohjelmistomme oli jopa ajankohtaisempi kuin olimme etukäteen arvioineet. Olen ylpeä siitä, kuinka Jyväskylän Kesä onnistui jälleen tuottamaan keskusteluillaan myös ratkaisuehdotuksia ja koskettamaan kävijöitä tunnetasolla. Viikko sekä toi toivoa että antoi toivolle katetta.

Lipunmyynti oli vilkasta jo ennakkoon, ja useita esityksiä myytiin loppuun. Kokonaislipunmyynti ylitti koronavuosia edeltävien vuosien tason, ja Jyväskylän Kesä teki kaikkien aikojen lipunmyyntiennätyksensä.

– Festivaalimme lipunmyynti sujui jopa ennätysmäisen hyvin. Jo pitkään kulttuurialaa haastanut heikko ennakkomyynti piristyi meillä jo alkuvuodesta, eikä monien tapahtumien lippuja riittänyt ovelle myytäväksi. Tämä on koko kulttuurialalle myönteinen merkki kolmen vaikean vuoden jälkeen, Ylikulju sanoo.

Musiikkiohjelmistossa 60-vuotista uraansa juhliva Katri Helena ja euroviisuvoittaja Salvador Sobral

Festivaalin avasi Linda Fredriksson Juniperin ja videotaiteilija Irene Suosalon yhteisesiintyminen. Jazz-improvisaation ja muodolla, värillä ja rytmillä leikittelevien livevisuaalien liitto keräsi Jyväskylän yliopiston päärakennukselle runsaan yleisön. Konsertti oli Jyväskylän Kesälle tehty tilausteos.

Yksi festivaaliviikon kohokohdista oli vuoden 2017 euroviisuvoittajan Salvador Sobralin esiintyminen Jyväskylän yliopiston päärakennuksella 8.7. Liki täysi juhlasali eli mukana laulaen, tanssien, nauraen ja raikuvin seisoma-aplodein. Vähintään yhtä lämmin tunnelma oli festivaalin päätöskonsertissa 11.7., jossa juhlittiin Katri Helenan 60-vuotista uraa. Laulajalegenda esiintyi loppuunmyydylle salille.

Festivaalin musiikkiohjelmassa kuultiin myös Jyväskylä Sinfonian puhallinkvintettiä. Ravintola- ja tapahtumatilaksi avautuneessa Vanhassa pappilassa vietettiin Pappilan kesäklubia kapellimestari Lasse Hirven johdolla. Kaikki neljä klubi-iltaa olivat loppuunmyytyjä. La Kala -oopperan argentiinalaisen musiikin konsertti myytiin loppuun jo ennen festivaalin alkua.

Puistojuhlien torstai oli loppuunmyyty

Puistojuhlat 6.–7.7. teki uuden kävijäennätyksensä yhteensä 6 000 kävijällä. Lounaispuistossa järjestetyn, pop- ja indiemusiikkiin keskittyvän festivaalin torstai oli loppuunmyyty. Puistojuhlissa esiintyivät mm. Sexmane, Arppa, Paperi T, Ruusut ja pehmoaino.

Monologeja, sirkusta, butotanssia ja taideristeily

Festivaalin esittävän taiteen ohjelmistossa nähtiin monologeja, poikkitaiteellisia performansseja, butotanssia ja oopperaa. Erityisen suosittu oli Teatteri Aurore B:n Everstinna. Vuoden 2023 valtakunnallisen monologikilpailun voittaja on sovitus Rosa Liksomin romaanista. Esitys oli loppuunmyyty.

Huoneteatterilla nähtiin Anna-Mari Laulumaan uusi monologiteos Koulun tila – osa 1, jossa teatterintekijä ruoti koulujärjestelmän ongelmia. Lassi Alhorinteen Kymmenen kohtausta kirkossa -monologi pohjasi kirkon kriitikkona tunnetun Kai Sadinmaan tuotantoon ja elämään.

Lisäksi festivaaliviikon aikana koettiin Tupacircuksen poikkitaiteellista sirkusta, Haukanmaan kesäteatterin taideristeily Mämminiemeen, La Kalan oopperaesityksiä sekä butotaiteilija Minja Mertasen teos Kasvu ja kukoistus.

Puheohjelman ytimessä kestävä tulevaisuus ja vaihtoehtoiset elämisen tavat

Jyväskylän Kesän puheohjelmassa tarkasteltiin tutkijoiden johdolla vaihtoehtoisia elämisen tapoja, kestävämmän tulevaisuuden mahdollisuuksia sekä yhteiskunnan muutoksen avaimia. Festivaaliviikon aikana saattoi myös lähteä filosofiselle kävelyretkelle, tehdä kantaaottavia meemejä tai tarttua lapioon ja kääntää kampuksen nurmikkoa kaupunkiniityksi. Lisäksi tutkijoilta sai neuvoja suolistomikrobiston, kulutuskäyttäytymisen ja liikunnan harrastamisen muutokseen.

Vieraina nähtiin vaikuttava joukko tutkijoita, päättäjiä, vaikuttajia, taiteilijoita ja muita asiantuntijoita – heidän joukossaan esimerkiksi presidentti Tarja Halonen. Puheohjelman toteuttivat Jyväskylän Kesän kanssa Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.WISDOM, hyvinvoinnin tutkimuksen yhteisö JYU.WELL sekä Opettajankoulutuslaitos. Paneelikeskustelujen tallenteet ovat katsottavissa Jyväskylän Kesän verkkosivuilla.

Neulefestarit kokosi yhteen käsityön ystävät

Jyväskylän Kesän Neulefestarit keräsi Toivolan vanhalle pihalle yhteensä huimat 8 000 kävijää. Neulefestarit järjestettiin tänä vuonna jo seitsemättä kertaa 6.–9.7. Neulefestarit on Lankakauppa Titityyn vuodesta 2016 järjestämä festivaali, joka tuo neulojia, suunnittelijoita ja käsityön ystäviä yhteen ympäri maailman. Tämän vuoden ohjelmaan sisältyi useita loppuunmyytyjä kursseja, huippusuositut Lankamarkkinat, Neuleiltoja musiikkiohjelmineen sekä sunnuntain Neulebrunssi.

Jyväskylän Kesää järjestävän Jyväskylän festivaaliyhdistys ry:n puheenjohtaja Leena Hautsalo iloitsee onnistuneesta festivaaliviikosta.

– Haluan kiittää Jyväskylän Kesän työntekijöitä, harjoittelijoita ja vapaaehtoisia upeasti onnistuneesta tapahtumasta. Festivaalin toteutus ja kehitys ovat kiinni osaavista tekijöistä, ja sellaisia meillä on joukossamme poikkeuksellisen suuri määrä, Hautsalo sanoo. Erityisen kiitoksen ansaitsevat myös festivaalin yhteistyökumppanit, joiden tuki on tapahtumalle monin tavoin merkittävää, Hautsalo toteaa.

 

Seuraavan kerran Jyväskylän Kesää vietetään 3.–9.7.2024.